Tarmflora

Med tarmmikrobiom avses den flora av bakterier som finns i våra tarmar. Vår tarmflora utvecklas genom hela livet. Det som finns med oss från födseln påverkas av livsstilsfaktorer, som miljön vi lever i och vad vi äter. Det finns inget facit för vad som är bäst när det gäller tarmfloran, men god variation och bra balans mellan olika typer av bakterier är bättre än en alltför ensidig tarmflora.

Whilst it is difficult to modify the composition of the gut microbiome beyond early life10,11, aging, illness, use of medications such as antibiotics, lifestyle and diet may all have an effect12,13. Long-term and consistent dietary changes, such as eating a diet rich in fruits, vegetables and wholegrains, may have a positive effect on the composition of the gut microbiome14. Additionally, supplementation of the gut microbiome with specific probiotics has been shown to have a number of strain-specific health benefits15

Bifidobakterier

Bifidobakterier är så kallade ”goda” bakterier som finns naturligt i människans tarmsystem. De bidrar till att återställa eller bibehålla en frisk tarmflora, så kallat tarmmikrobiom. Därigenom bidrar de också till matspjälkningen och immunförsvaret. Bifidobakterier kan också tillföras kroppen genom kosttillskott, probiotika, för att främja hälsan.

Informationen på denna hemsida är avsedd endast för vårdpersonal och delar av innehållet är på engelska. Vi kommer att fördjupa vi oss kring en av de probiotiska bakteriestammarna, nämligen Bifidobacterium longum 35624®, men vi börjar med lite matnyttig bakgrundsinformation.

Probiotika

Probiotika omfattar levande mikroorganismer, vilket vanligen innebär bakterier men kan även innefatta vissa jästsorter som har probiotiska effekter. Bakteriestammarna delas i sin tur in i olika familjer, arter och stammar. Mest kända är bifidobakterier och lactobaciller. Medan bifidobakterierna är mest aktiva i tjocktarmen, trivs lactobacillerna bäst längre upp i tunntarmen.

Definitionen av probiotika, enligt WHO

Världshälsoorganisationen (WHO) och FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) definierar probiotika som ”levande mikroorganismer som, när de administreras i adekvata mängder, ger en gynnsam hälsoeffekt”.

Att bakterier tillhör samma familj och art betyder inte att de har samma effekt och beter sig på samma sätt. Stammarna har i stället stamspecifika egenskaper. Det är heller inte självklart att en kombination av olika stammar resulterar i att deras stamspecifika egenskaper består och kompletterar av varandra. De kan i stället påverkas av varandra.